top of page

דארומה

בודהידארמה ובובת דארומה

 

דמות פופולארית בתורת הזן-בודהיזם ובעולם אומנויות הלחימה כגון קראטה או קונג פו היא זו של דארוּמה-סאן (דא-מו בסינית) הבובה האדומה בעלת העיניים הגדולות, אותה ניתן למצוא בדוכנים של כל חג או יריד ביפן או מונחת למרגלות הקיר הקדמי-''שו-מן'' או ''שין זן'' בדוג'ו סאידו קראטה לצד סמלים נוספים. דארוּמה-סאן הוא לא אחר מאשר המורה ההודי בודהידהרמה, המייסד המיתולוגי של תורת הזן ומי שנחשב לאבי אומנויות הלחימה ביניהם קראטה. בובות הדארומה נמכרות ללא אישונים, הקונה מבקש משאלה  ומצייר לדארוּמה-סאן אישון בעין אחת ורק אם זו מתגשמת זוכה דארומה-סאן גם בעינו השנייה. למרות שהן נחשבות צעצוע בובות אלו עשירות בסמליות וכקמע של מזל בעיני היפנים בובות דארומה נתפסות כסמל להתמדה ומזל טוב, מה שהופך אותם מתנה פופולרית של עידוד.

 

עפ''י האגדות ומידע היסטורי מסופר כי בודהידארמה הביא את ה''צ'אן'' (זן ביפנית) מהודו לסין לפני 1500 שנים בהמשך הגיע הזן גם ליפן.מעבר לתורת הזן לימד בודהידארמה את הנזירים בסין שהיו חלשים מבחינה גופנית את תורת אומנויות הלחימה ההודיות במנזר בו שהה-מנזר שאולין (שורין ביפנית)שם התפתח סגנון הלחימה של נזירי שאולין. המסורת מספרת על כך שבודהידארמה ישב במדיטציה בתנוחת ה''זאזן'' המקובלת מול קיר במשך תשע שנים במהלך הישיבה התנוונו רגליו וידיו ונוצר נמק בעקבותיו נאלצו לכרות את גפיו של בודהידארמה. עוד אגדה פופולרית היא שאחרי ההירדמות בזמן המדיטציה שלו שארכה תשע שנים, הוא כעס על עצמו על שנרדם והחליט לנתק את עפעפיו כדי למנוע אי פעם הרדמות בזמן מדיטציה.

 

הצורה העגולה הייחודית של הבובה ועצם היותה חלולה מאפשרת לה כמו בובת "נחום תקום" לחזור למקומה המקורי. היא איננה יכולה ליפול לעולם ומסמלת על ידי כך את המסירות וההתמדה ומדגישה את האימרה היפנית הידועה ''ננה קורובי יא אוקי'' NANA KOROBI YA OKI  ''גם אם שבע פעמים תיפול בפעם השמינית תקום'' את תלמידי הסאידו קראטה מחנכים עפ''י משפט זה לא לוותר להיות נחוש ותמיד לדעת לקום. לפעמים הקימה מהירה היא, לפעמים הנפילה כה קשה, שקשה לקום ממנה ואנו חשים שמה שנעשה לא יעזור לנו לקום. בכל זאת, אם נשתדל ונתאמץ באמת, נוכל. אין אנו מושלמים וכולנו עושים טעויות. עלינו ללמוד להתבגר מיום ליום ולהשתדל תמיד לגרום לכך שמחר יהיה טוב יותר. בחיים כמו בקרב קראטה אל לנו לחשוש מעשיית טעויות, כדי שלא נחשוש מלנסות. אנשים החוששים מכל דבר ונזהרים יתר על המידה, נעשים צרי אופק ודאגניים ללא תקנה. אין כל בטחון שתמיד נצליח. ישנן כשלונות בחיים, אך ניתן ללמוד מהן רבות. ניתן ללמוד כיצד לקום מחדש ולהעשיר את חיינו בלקחים מנסיוננו. גם אם אין להמנע מטעויות, יש ללמוד, שלא לחזור על אותן הטעויות שוב. אסור לתרץ את הטעויות בכך שאנו בלתי מושלמים. אסור להתייאש, אך גם אסור לחשוש מטעויות ומכשלונות וצריך להתאושש ולהמשיך. מסר זה נכון לתלמיד קראטה כמו שהוא נכון לאיש עסקים או כל אדם המציב לעצמו מטרות. זו תמצית משנתו של דארומה.

בודהידארמה אף הדגיש את חשיבות ההתחזקות הרוחנית ופיתוח הנפש דרך מדיטציה כמו שמחזקים את הגוף דרך אימון גופני כגון אומנויות לחימה. את הגישה הזו אימצו בשלב מאוחר יותר הסמוראים ביפן שהקפידו על ביצוע מדיטציה במקביל לאימונים הצבאיים. גישה זו המשיכה לתקופה המודרנית עם התפתחות אומנות הלחימה קראטה ובשיטת סאידו קראטה שיעורי מדיטציה הינם חלק אינטגרלי ממערך אימוני קראטה בדוג'ו. זן בכלל חדר לכל תחום אפשרי ביפן טקס התה , אומנויות לחימה, ציור, פיסול, תיאטרון ועוד.

בעולם אומנויות הלחימה כגון קראטה או אייקידו נהוג לקבל במתנה בובת דארומה כאשר מתחילים דרך חדשה כמו קבלת דרגה גבוהה, שו-סקי שיהאן אלי ביטרן קיבל במתנה מספר פעמים את בובת הדארומה כאשר התחיל את דרכו בשיטת סאידו קראטה או בפתיחת דוג'ו חדש. לא רק באומנויות לחימה אלא גם בעולם העסקים או בפוליטיקה מקובל ביפן לקנות או לקבל במתנה את בובת הדארומה -דארומה מזכיר לכולנו לעולם לא לוותר על המטרות והחלומות שלנו! לאחר השגת המטרה נהוג לקחת את בובת דארומה למקדש, שבו הוא נשרף במדורה ענקית או להשליך לנהר או לים. אקט זה מסמל את השגת המטרה וכעת מעבר למטרה הבאה.

bottom of page