מה אתם יודעים על החופשה של ילדכם?
נטע (שם בדוי), בת 17 ממרכז הארץ, כבר לא יכולה לחכות לאלכוהול ולבילויים. היא תסיים את כיתה י"א ותצא לחופשת הקיץ, והיא כבר לא יכולה לחכות. "י"א זו השנה הכי קשה אז אני כבר ממש רוצה שיתחיל החופש הגדול. זה אומר שבעה ימים בשבוע, שבע מסיבות שונות - קרחנות. מלא מוזיקה, אלכוהול, נגיעות קצת, להכיר חברים חדשים, להשתחרר ולהיות 'בראש טוב'. יש בסך הכול חודשיים וזה כלום לעומת כל המסיבות שיש. אני והחברות כבר במצב שאנחנו לא יודעות לאן ללכת קודם", היא אומרת.
בתחילת חודש יולי ייצאו כ-700 אלף תלמידי החטיבות העליונות לפגרה שתימשך גם השנה תשעה שבועות. לצד תלמידים שמתייחסים אל החופש כהזדמנות לנקות את הראש בים, או בחו"ל, יש גם כאלה שהחופש הגדול דוחף למחוזות מסוכנים ובעייתיים. משוחררים ממסגרות ומאחריות.
הורים, מה אתם באמת יודעים על מה שעושים הילדים שלכם בימי החופש הארוכים?
אדיר (שם בדוי), בן 17 מצפון הארץ, לא יכול לחכות לסיום שנת הלימודים. "אני וכל החבר'ה כבר חמים אש לצאת לבלות בתל אביב במסיבות ובמועדונים. בא לי לצאת עם החברים לשתות, לחגוג ולהפציץ במסיבות כל הקיץ, כמה שרק אפשר. השיא שלי הוא 16 כוסות וודקה בבת אחת, ועוד יש מקום לשיפור",לאדיר ולחבריו יש נוהל קבוע. "בכל פעם שאני והחבר'ה יוצאים למסיבות, אנחנו נפגשים לפני ומתדלקים את עצמנו כדי שנבוא כבר בראש טוב. אנחנו קונים לפחות שני בקבוקי וודקה, מורידים אותם חמישה חבר'ה ואז באים למסיבה משוחררים ומבסוטים מהחיים. אם אנחנו יוצאים למסיבות חוף אז אנחנו שותים רק בירות. אנחנו פותחים את הערב ב-22:00 בלילה וחוזרים רק לקראת 5:00 לפנות בוקר הביתה".
אדיר נחשף לאחרונה למסיבות טבע ומתכנן לבלות את הקיץ בכמה שיותר מהן. "מסיבות טבע זה כבר ליגה אחרת. המסיבה האחרונה הייתה בשבועות באזור עמק חפר. אני ועוד שבעה חברים טובים נסענו והיה מטורף. שתינו כמו מטורפים, לא דפקנו חשבון לאף אחד ולמזלנו הכרנו את האנשים הנכונים שמכרו לנו חומר בכדורים שדפק לנו את הראש. היינו שם יומיים, רקדנו כמו משוגעים וחזרנו מפורקים הביתה".
היעדר מסגרת והיעדר פיקוח הורי בחופש הגדול משפיעים לרוב לרעה על בני הנוער. גיל הנעורים הוא גיל מבלבל, בו הנערים והנערות כבר אינם ילדים אבל עדיין אינם בוגרים ולכן, השאלה עד כמה לפקח עליהם הופכת למורכבת במיוחד. המטרה הרגשית המרכזית של גיל ההתבגרות היא בנית זהות עצמית נפרדת למתבגר. כדי לעשות זאת, המתבגרים מתריסים על ידי התנהגותם שהם שונים מהוריהם ומהציפיות שלהם. לכן, נמצא בני נוער בחופש שאינם עושים דברים 'ראויים' בעיני ההורים, אלא חיים בלילה וישנים ביום, שותים ולעיתים מתנהגים בצורה חסרת אחריות ומסוכנת.
חשוב כן לתת חופש ומרחב פרטי לבני הנוער ולהראות שגם סומכים עליהם מצד שני, החלק במוח שמאפשר לנו להבין את ההשלכות של ההתנהגות מתפתח במלואו רק בגיל 25. חשוב מצד אחד לפקח על בני הנוער, ומצד שני, לעשות זאת בצורה שלוקחת בחשבון את ההיכרות שלנו עם הילד והידיעה כמה ניתן לסמוך עליו. כדאי גם לזכור שלגיטימי שבני נוער ינוחו ויפרקו קצת עול בסיום שנת הלימודים.
"הכול קיצוני יותר בחודשי הקיץ"
עלייה בשימוש בסמי פיצוציות נרשמת בעיקר בחודשי החופש הגדול סמים אלה בעלי השלכות הרסניות על הצעירים שהביטוי הבולט שלהם הוא אלימות! בקיץ מוכפלות תופעות ההתפרצויות והאלימות, מקרי הוונדליזם, בריונות, והתעללות בבעלי חיים תופעות אלו במהלך החופש הגדול נעשות קיצוניות יותר. יש הרבה מאוד חבר'ה צעירים שלא מצליחים להעסיק את עצמם. הם משועממים והזמן הרב שהם שוהים ברחובות ובחיכוך עם בני נוער אחרים מוביל לאלימות ולסיטואציות חריגות.
במהלך שנת הלימודים בני הנוער חולמים על החופש הגדול. גיל ההתבגרות הוא שלב שבו הם נוטלים סיכונים, מבחינתם החופש הנו מועד להגשמת כל חלומותיהם, כל הדברים שרצו לעשות במהלך השנה ולא הצליחו בשל לחץ לימודי.
חברת הנוער מורכבת מ-80% בני נוער שנגררים אחר קבוצת השווים, 10% שמובילים את בני הנוער ועוד 10% שלא ישנו את דעתם ולא יגררו בשום מצב. בני הנוער נכנעים לקבוצת השווים ואם הקבוצה מובלת לכיוון של שתיית אלכוהול וצריכת סמים - כל בני הקבוצה יהיו שותפים למעשה.
חשוב לציין, כי אף שחופשת הקיץ מהווה גורם סיכון מסוים, רוב בני הנוער שומרי חוק. רבים מהם בוחרים לשמר מסגרת מסוימת ולהשקיע את מיטב זמנם בעבודה, בהתנדבות ובהשלמת בחינות בגרות במהלך חודשי הקיץ. בכך יש יתרון משמעותי בצמצום הפשיעה בקרב בני הנוער. בעקבות המודעות לעבודת נוער בקיץ, בני נוער שמחליטים לצאת לעבוד במטרה לחסוך כסף למטרה כזו או אחרת מעסיקים את עצמם לא יהיו מעורבים בפשיעה. מסגרת חוגים או פעילות ספורט כמו קראטה, אייקידו, ג'ודו, קורסי קרב מגע והגנה עצמית לקיץ כפי שאנחנו בביטרן אומנויות לחימה ותנועה ממשיכים בשגרה גם בחודשי החופש הינן מסגרות השומרות את הילדים ובני הנוער עדיין תחת כללים וסוג של שגרה שעליהם לשמר במקביל לפעילויות אחרות בחופש את המסגרות האלו אסור להפסיק בשום אופן כי הן תמיד מזכירות לבני הנוער שיש להם אחריות גם כשהם בחופש. הורים חשוב שתדאגו לילדכם למסגרת כלשהי גם בחודשי החופש במיוחד מסגרות שמפתחות ביטחון עצמי, יכולת עמידה תחת לחץ חברתי וכלים להתמודדות במקרי אלימות שעלולים לקרות דווקא במקומות בהם בני הנוער מסתובבים ומבלים.