משל החגורה השחורה
לאחר שנים של אימונים מפרכים והתמדה הגיע סוף סוף התלמיד לרגע הנכסף, הרגע לו מייחל כל תלמיד קראטה,בו הוא אמור לקבל את החגורה השחורה.
המורה שלו (המאסטר) אומר לו: "קודם שאתן לך את החגורה השחורה עליך לעבור עוד מבחן אחד אחרון לפני קבלת הדרגה"
''אני מוכן'' אומר התלמיד.
"אם כך,ענה לי מהי המשמעות האמיתית של החגורה השחורה עבורך?" שואל המורה.
"קץ המסע שלי" עונה התלמיד. "גמול ראוי לכל העבודה הקשה, השנים של ההשקעה וההקרבה שלי."
המורה מביט בעיניו ואומר: ''אתה עדיין לא מוכן לקבל את החגורה השחורה! לך ותחזור אלי בעוד שנה."
לאחר שנה של אימונים מגיע שוב התלמיד, וכורע ברך ליד המורה ואומר לו שהוא רואה עצמו מוכן לקבל את החגורה השחורה כעת.
שואל המורה: "מהי המשמעות האמיתית של החגורה השחורה עבורך?"
עונה התלמיד: "סמל להצטיינות והישגיות."
המורה מביט בעיניו ואומר: ''שוב אינך מוכן לקבל את החגורה השחורה! לך תחזור אלי בעוד שנה."
עוברת שנה ושוב חוזר התלמיד אל המורה , כורע ברך מולו ושואל אם הוא ראוי לקבל את החגורה השחורה.
"ומה היא עבורך?" שואל המורה בשלישית.
"עבורי החגורה השחורה היא ההתחלה - תחילתו של מסע שלעולם אינו נגמר, מסע של מחוייבות, של נחישות, משמעת, חתירה אל רמה שהולכת ומשתבחת כל הזמן" עונה התלמיד.
המורה מחייך... ''כעת אתה מוכן לקבל את החגורה השחורה ולהתחיל בעבודתך''.
ביפנית-החגורה השחורה(קורו אובי) נקראת גם דרגת ''שאו-דאן'' שפירושה בעברית הינו ''הצעד הראשון'' כלומר החגורה השחורה בקראטה מסמלת בעצם בעת קבלתה את התחלת הדרך בעולם הקראטה. בעבר הרחוק לא היו דרגות או חגורות במסגרות של אימוני קראטה וחתיכת הבד סביב המותניים הייתה אך ורק למטרת קשירת בגד האימונים יחדיו(גי) אך ניתן היה לראות מי וותיק באימונים ומשקיע ומי פחות ע''י החגורה הבלוייה שהייתה על מותניהם של התלמידים מי שחגורתו הייתה בלויה יותר וכהה יותר היה ברור שהוא הוותיק ובעל הידע הרב על משטח האימונים.
כשהקראטה הופץ גם מחוץ לגבולות יפן, אימץ גיצ'ין פונקושי (מייסד הקראטה המודרני) את סדר הדרגות ואת צבעי החגורות כפי שהיו קיימים בג'ודו שבאותה תקופה הפך לענף ספורט פופולרי ושמייסדו ג'יגורו קאנו הציג לתלמידיו אמצעי לדעת מי הוא הסמפאי (חניך וותיק) ומי הוא הקואיי (חניך מתחיל) ע''י חגורות בצבעים שונים כשהעקרון שנשמר באופן מסורתי שצבע לבן מסמל התחלה ושחור מסמל את הרמה הגבוהה.
כמו בקראטה כך בחיים הגשמת יעד הינה פתח ליעד נוסף והתחלה של מסע חדש רצוף אתגרים וקשיים חדשים. מוסר השכל זה יש לישמו לא רק באומנויות לחימה אלא בשלבים מסויימים בחיינו כמו מציאת בן/בת-זוג מתאים, הינה מטרה חשובה בחיים אך לתחזק את הקשר ולטפחו הינו מטרה חשובה אף יותר. אדם אשר השקיע במשרתו והגיע לדרגת מנהל, זו תחושת הישג אדירה אך ההישג האמיתי יהיה כושר הניהול שלו שנמדד מאותו רגע והלאה. מי שבצבא הגיע לדרגת מפקד לאחר קורס קצינים מפרך מרגיש כי השיג את יעדו אך היעד החדש והחשוב יותר הוא מבחן האמת- בשטח רק אז ידע אם השיג את יעדו.
תמיד לשאוף לדעת עוד, לשאוף להשתפר ולהתקדם ולהגיע להישגים חדשים. תלמיד חגורה שחורה יודע שהדרגה היא סך הכל חתיכת בד, ההשקעה והמעשים שלו הם הדרגה האמיתית.